De ceremoniemeester brief

Ceremoniemeesterbrief the bridal blush

Voor mij een belangrijk onderdeel van het wedding plannen en ceremoniemeesterschap, de gastvrouw en vraagbaak zijn voor jullie gasten. Ook iets waar ik mega van geniet! Maar hoe zorg ik dat jullie gasten zo min mogelijk vragen hebben op de dag zelf? En dat als ze vragen hebben dat ze precies weten bij wie ze terecht kunnen? Daarom stuur ik ongeveer tussen de 4-2 weken voor de bruiloft een ceremoniemeester brief per mail naar al jullie gasten. Uiteraard kan ik hier verschil maken tussen dag-en avondgasten.

Maar wat zet ik nou allemaal in die brief om je gasten zo goed mogelijk voor te bereiden? Ik probeer altijd zo compleet mogelijk te zijn. We vinden het immers allemaal stiekem wel heel fijn om te weten wat we kunnen verwachten op zo’n dag, ook als gast. Wanneer wordt er wat van je verwacht? En wanneer kun je juist even lekker gaan relaxen en genieten van een drankje?

Ik stel mezelf voor

Juist omdat ik voor mijn werk aanwezig ben als planner of ceremoniemeester zal niemand van je gasten mij kennen. Om deze reden stel ik mezelf altijd even voor (inclusief foto), de gasten weten dan beter wie ik ben, of kunnen me in ieder geval herkennen. Daarnaast vertel ik ook altijd wat mijn precieze rol is, waarvoor ze bij mij terecht kunnen en wat ik allemaal bij me heb in mijn Eerste Hulp bij Bruiloften Koffer.
Ik merk dat het voor de gasten dan al iets vertrouwder is en de drempel lager om op de dag zelf naar mij toe te komen als er iets is, in plaats van naar het bruidspaar.

De locatie

Ik leg ook altijd nog even extra uit waar de locatie precies is. Niet zozeer de routebeschrijving (want hallo Google Maps), maar wel over wat het voor locatie is, wat leuke weetjes en meer over bijvoorbeeld de geschiedenis. Uiteraard staan hier wel de adres- en contactgegevens genoteerd.

Het programma

Geef toe, we vinden het allemaal fijn om te weten waar we aan toe zijn, zo ook als gast op een bruiloft. Daarom zorg ik ervoor dat de gasten in grove lijnen het programma voor de dag weten. Zo weet iedereen wanneer er wat van ze verwacht wordt en wanneer juist niet, wanneer ze iets kunnen drinken en eten en waar ze verwacht worden. Natuurlijk verwacht ik absoluut niet dat ze dit uit hun hoofd kennen, integendeel, ik stuur ze wel. Maar het feit dat dit zorgt voor minder vragen op de dag zelf is toch wel erg fijn.

Cadeauwens

Wellicht heb je als cadeauwens het welbekende envelopje, maar misschien heeft jouw cadeauwens wat meer uitleg nodig. Dan kan ik dat mooi doen in de ceremoniemeester brief. Op deze manier hoeft er geen lap tekst op de uitnodiging met uitleg, maar doen we dit netjes nadat de uitnodiging is verstuurd. Zo kunnen we net even meer toelichting geven, eventueel met digitale link erin verwerkt.

Felicitaties

Een onderdeel die eigenlijk altijd wel in mijn ceremoniemeester brief staat. Want het gebeurd steeds vaker dat bruidsparen niet een lange rij met felicitaties willen tijdens de borrel, maar juist naar de mensen zelf willen toekomen. Als het bruidspaar dit wil dan geef ik dit duidelijk aan, met daarbij de manier hoe het bruidspaar het wel graag ziet. Zo weten de gasten wat er van hen wordt verwacht (en dat ze zich gewoon lekker kunnen storten op een drankje en de taart).

Dieetwensen

Ik vraag altijd om mij voor een bepaalde datum de dieetwensen door te geven. Ook prille zwangerschappen e.d. hoor ik dan graag, zodat ik dit tijdig aan het bruidsparen kan doorgeven.

Foto’s maken

Elk bruidspaar kiest een fotograaf om de meest prachtige foto’s te krijgen van de bruiloft. En dit maak ik altijd heel erg kenbaar. Waarom ik dat doe? Omdat het bruidspaar niet wilt dat de gasten (vooral tijdens de ceremonie) foto’s maken, maar juist helemaal aanwezig zijn bij het moment. De fotograaf is er om te werken en om foto’s te maken, de gasten zijn er om AANWEZIG te zijn en te genieten. En het is best een beetje lelijk als de fotograaf prachtige foto’s maakt maar alleen maar schermpjes in beeld ziet toch?

Dresscode

Heb je een dresscode? Een mooi moment om dit nader uit te leggen in de ceremoniemeester brief. Geloof me, niet iedereen weet wat ‘pastel chic’ is (vooral mannen niet). Ik doe er dan ook altijd een lijstje bij met do’s en don’ts van de dresscode en wat voorbeelden. Op deze manier komen er minder vragen vooraf de kant van het bruidspaar op.

Speeches en stukjes

You love them or you hate them. Maar echt! Sommigen vinden het super leuk als er (veel) speeches zijn op de dag zelf, anderen vinden het verschrikkelijk. Juist omdat dit voor iedereen anders is is het heel goed om dit duidelijk te benoemen. En natuurlijk op een leuke en lieve manier 😉

Parkeerinfo

Is er speciale parkeerinformatie voor bij de locatie? Altijd handig om dit te melden. Zo wordt het geen chaos als men komt aanrijden maar is elke gast hierop voorbereid. Indien het echt moeilijk is om te parkeren kan men ervoor kiezen om de taxi of Uber te nemen.

Social Media gebruik

Eigenlijk maak ik altijd wel mee dat de bruidspaar als eerste een foto plaatst van hun bruiloft. Ik vind dit ook niet meer als normaal. Want hoe jammer is het als een gast een foto plaatst van het bruidspaar op zijn of haar Insta of Facebook en iedereen dit al kan zien? Juist, laat het bruidspaar zelf met de eer strijken! Post past iets van de bruiloft nadat de bruiloft is geweest, of in ieder geval nadat het bruidspaar dit zelf heeft gedaan.

Hoteltips

Heb je gasten die wel van een borrel houden of van ver komen? Ik ga op zoek naar een aantal hotels in de buurt waar je gasten zouden kunnen overnachten. Het liefst natuurlijk op loopafstand, maar indien dit niet mogelijk is gewoon lekker dichtbij. Op deze manier kan iedereen een borreltje drinken en kan de volgende dag de auto worden opgehaald.

GENIETEN!

Uiteindelijk is de belangrijkste regel om enorm te genieten tijdens de dag. Het is niet alleen een prachtige dag voor het bruidspaar, maar zij doen er ook alles aan om de gasten in het zonnetje te zetten. Geniet hier dan ook van! Als er echt iets is, val het bruidspaar hier niet mee lastig, maar ga naar de weddingplanner/ceremoniemeester en die zal het oplossen. Daar worden ze immers voor ingehuurd. Zelf hoef je echt niks op te lossen, let it go!

Hi there! Wat leuk om jou hier te zien. Dit betekent waarschijnlijk dat je dé vraag hebt beantwoord met ja (of je bent alvast lekker aan het dromen)! En dan snap ik ook wel dat je lekker meteen een kijkje komt nemen bij The Bridal Blush.