Je bruiloft verplaatsen door COVID-19 (Corona)?

The Bridal Blush - trouwen corona bruiloft

Je bruiloft en Corona. Laat ik beginnen met het volgende te zeggen, want ik denk niet dat je deze blog leest ‘voor de leuk’. Wat vind ik het erg. Maar echt. Zo erg. Ik kan niet in woorden uitbrengen wat je als bruidspaar moet voelen in deze tijd. Ik kan het wel vertellen als trouwbranche ondernemer. Wat een ellende. We staan aan de vooravond van het trouwseizoen van 2020. En poef, daar is het, Corona. Het beloofd zo’n mooi en druk jaar te worden. Ik wil huilen. Huilen voor jou als aanstaand bruidspaar en je mooie geplande bruiloft, huilen voor de locaties die noodgedwongen moesten sluiten en huilen voor ons als vendors en voor al die vendors die nu niet hun passie kunnen uitvoeren. Vendors die al hun harde werk van de afgelopen jaren stuk zien gaan door Corona.

De eerste paar dagen was ik in de war en chronisch chagrijnig. Wat moet ik nou? Wat moeten mijn bruidsparen? Hoe kan ik ze gerust stellen? Hoe kan ik mezelf gerust stellen? Welke stappen moet ik nemen? Na een paar dagen dacht ik ‘RUSTIG ADEMHALEN’ en focus. Focus op m’n bruidsparen, focus op m’n bedrijf, focus op m’n passie. Dus hier zit ik, precies een week na het bericht dat de horecagelegenheden moesten sluiten. We zitten precies een week in ‘social distancing’ en ik kan weer een beetje ademhalen.

Disclaimer:
Ik ben absoluut geen medisch expert of jurist, deze blog vervangt dan ook in geen enkel opzicht juridisch advies. Ook vervangt deze blog geen richtlijnen van het RIVM. Ik schrijf deze blog op zondag 22 maart 2020 om 15.30 uur. Het nieuws volgt zich razendsnel op dus houdt daarmee rekening bij het lezen van deze blog. Ik vertrouw erop dat jullie zelf onderzoek doen en contact opnemen met je vendors. Elke vendor hanteerd in deze situatie zijn eigen voorwaarden. Check dit altijd met je vendors. Voor de meest up-to-date informatie klik je hier
N.a.v. de persconferentie op maandag 23 maart 2020 heb ik enige aanpassingen gedaan. Evenementen tot 1 juni mogen niet doorgaan. Dit betekent dat de bruiloften van mei 2020 verplaatst dienen te worden.

Je bruiloft en Corona, adem in adem uit!

Laten we daar eens mee beginnen. In eerste instantie snap ik dat er pure paniek heerst. Paniek, onrust en verdriet. Maar HO STOP. Even relativeren. Op dit moment zijn de locaties in ieder geval gesloten tot 6 april. Dit betekent dat de bruiloften tot die tijd niet door kunnen gaan (op deze locaties). Zwaar k*t, want je hebt er zo lang naar toe geleefd. Maar even terug naar de relativering. In het ergste geval verlies je geld door deze situatie, maar er is een grote kans dat je je bruiloft kan verschuiven naar een andere datum. Maar dit is altijd nog minder erg dan dat je een loved one verliest aan het vreselijke virus. Zorg dus dat je gezond blijft, dan kan je immers het beste je hoofd cool houden. We willen uiteindelijk dat iedereen gezond is en blijft.

Daarnaast kan niemand op dit moment iets aan deze situatie veranderen. Hoe graag ik het ook zou willen, ik kan het niet, jij kan het niet, de locatie kan het niet. We moeten vertrouwen op de regering, dat zij de juiste beslissing hebben gemaakt om deze aanpak te hanteren. En hopen het stomme virus zo snel mogelijk is ingedamd.

De bruiloften tot 1 juni 2020

Op dit moment zijn alle locaties tot 6 april gesloten. Deze bruiloften kunnen sowieso geen doorgang krijgen (op deze locaties). De kans is natuurlijk aanwezig dat dit nog wat langer gaat duren. Hoe lang dat weet niemand. Trouw je in mei? Ik snap dat je echt de stress wel voelt. Corona zit je als een beest achterna. Alle detailgesprekken die nog plaats moeten vinden, de laatste onderdelen om te regelen, en niet te vergeten de voorPRET die nu veranderd in voorSTRESS. Adem in adem uit. Huil, maar relativeer daarna. Er is een kans dat ook jouw bruiloft niet kan plaatsvinden zoals je het in gedachten had. Helaas kun je niets anders doen dan dit te accepteren en actie te ondernemen waar je kan. Gezondheid staat voorop. Altijd!

Update 23-3: Evenementen tot 1 juni mogen niet plaatsvinden. Bruiloften van mei worden op dit moment verplaatst naar later dit jaar of naar 2021.
Trouw je in juni? Laten we met z’n allen even 6 april even afwachten voordat er verdere stappen ondernomen worden.

Je bruiloft annuleren of verplaatsen?

Om te beginnen ben ik helemaal vóór het verplaatsen van je bruiloft, niet van het annuleren. Ga je trouwen in april en mei? Neem contact op met je locatie en leveranciers! Wat ik uit de branche weet is dat bijna elke vendor ondertussen een beleid heeft gemaakt hoe ze omgaan met deze vervelende situatie en wat zij kunnen doen om jullie helpen. Het kan zijn dat er leveranciers zijn die nog geen uitspraken doen over de bruiloften in mei, maar je kan in ieder geval je zorgen kenbaar maken. We zijn er ook echt om te luisteren. Vergeet ook niet om de algemene voorwaarden van je leveranciers alvast door te lezen. Hier kan ook al staan hoe zij met annuleren en/of verplaatsen omgaan.

De meeste vendors zullen aangepaste voorwaarden hanteren in deze situatie van het corona virus. Het is tenslotte een situatie waar niemand iets aan kan doen. Maar let wel, we kunnen dit niet van elke leverancier verlangen. De trouwbranche wordt ook zwaar getroffen, en elke leverancier moet ook z’n hoofd boven water houden. Indien ze aangepaste voorwaarden hanteren is dit natuurlijk super lief, want dit gaat tenslotte ook ten koste van hun business. Dit is dan ook wel een ‘elleboog-boks’ waard vind je niet?

Zodra je de leveranciers en locatie hebt gesproken kan je gaan nadenken over je volgende stap. Wat wil je doen? Ga je verplaatsen naar bijvoorbeeld het najaar? Of wil je liever naar 2021? Grote kans dat er aan allebei de uitwijkmogelijkheden wat ‘voorwaarden’ hangen voor veel locaties/leveranciers. Veel gewilde data (weekenden etc.) in 2020 zitten al vol bij locaties en andere leveranciers. Daarom zullen zij je bij voorkeur doorverwijzen naar het laagseizoen (okt-dec) en/of doordeweekse dagen. Zo is er voor jezelf ook de grootste kans dat alle leveranciers kunnen meeverhuizen. Indien je toch liever je bruiloft wilt verplaatsen naar 2021 houdt er dan rekening mee dat leveranciers (en locaties) hiervoor ‘verplaatsingskosten’ rekenen van tussen de 25% en 75%. Niet heel vreemd als je er over nadenkt dat als er veel bruiloften van 2020 naar 2021 worden verplaatst er geen andere bruiloft meer kan plaatsvinden op die dag. Hiermee is er sprake van omzetderving, want zij kunnen dermate minder omzet draaien en daarmee wordt 2021 ook een zwaar jaar. Uiteraard is elke leverancier bereid om mee te denken en bereid te helpen met alles wat in hun macht ligt.
Heb je een weddingplanner? Hij of zij kan veel voor jullie uit handen nemen in deze situatie en jullie hierbij duidelijk adviseren.

Informeer je gasten

Zodra je een nieuwe datum gekozen hebt (even van uitgaande dat je lekker verplaatst i.p.v. annuleert) moet je dit natuurlijk communiceren naar je gasten. Dit kan je natuurlijk op verschillende manieren doen. Heb je een website met alle info? Plaats het daar! Zo bereik je meteen al je gasten in één keer. Ook kan je er voor kiezen om je gasten te bellen/appen. Iets meer werk, maar je kan op deze manier wel gelijk even een sociaal gesprekje voeren in deze eenzame tijden. Maar nou kwam ik nog iets leuks tegen wat ik jullie niet wil onthouden, de CHANGE THE DATE kaarten. Onder andere Stijlvolle Trouwkaarten biedt deze aan, bekijk ze hier! Houdt er wel rekening mee dat wellicht niet al je gasten aanwezig kunnen zijn op je nieuwe datum. Maar houdt in gedachten dat je gezondheid van jou en je gasten altijd voorop staat. Dus als dat als consequentie betekent dat niet iedereen aanwezig kan zijn dan zullen ze dat echt wel begrijpen.

De bruiloften vanaf juni 2020

Houdt hoop! Dat is in ieder geval wat ik doe. Als we ons nu allemaal aan de richtlijnen van het RIVM houden, dan is de kans aanwezig dat die bruiloften door kunnen gaan (zonder corona). Ik zou dan ook zeker nog niet in paniek raken (ook al snap ik wel dat je er al over in zit). Ga door met plannen, ga door met je detailgesprekken en verstuur ook vooral gewoon je uitnodigingen. Een change the date kaart kan altijd nog als het echt moet. Maar de planning nu stilleggen en dan er achter komen dat het toch door kan gaan kan alleen maar nog meer stress opleveren. Je kunt natuurlijk wel altijd al even bij je leveranciers checken hoe ze met deze situatie om gaan. Al geloof ik wel dat de leveranciers zich nu eerst willen richten op de bruiloften die al definitief verplaatst moeten worden. En preventief annuleren? Don’t, dit gaat je echt (wellicht) onnodig veel geld kosten aan annuleringskosten bij je leveranciers. Dus, adem in adem uit…

Huwelijksdagverzekering

Heb je al enige tijd geleden een huwelijksdagverzekering afgesloten? Bekijk de voorwaarden en je polis, wellicht dat zij de corona uitbraak vergoeden indien je moet annuleren/verplaatsen. Op dit moment kun je je niet meer verzekeren tegen corona. De verzekeraars hebben ondertussen hun voorwaarden aangepast. Indien je verzekerd bent, neem dan eerst contact met hen op en vraag hoe zij omgaan met deze situatie en hoe zij willen dat je handelt.

Ga je later in het jaar of in 2021/2022 trouwen, overweeg dan het afsluiten van een huwelijksdagverzekering. Wij als weddingplanners zullen dit te alle tijden adviseren. Je ziet het nu, je kunt nooit weten wat er gebeurt. Er zijn meerdere verzekeraars die een huwelijksdagverzekering aanbieden. Check goed op Internet wat de voorwaarden zijn en welke verzekering het beste aansluit bij wat jij van een verzekeraar verwacht. De verzekeraars bieden niet allemaal dezelfde voorwaarden, dus belangrijk om dit even uit te zoeken. En als je zo kijkt naar of het het uiteindelijk waard is? Een verzekering kost gemiddeld 1%/1,5% van je totale budget (verschillend per verzekeraar).

Kort samengevat

Praat, overleg, communiceer. Niemand had deze situatie aan zien komen. Iedereen probeert er op de beste manier mee om te gaan en in mee te denken. Heb begrip voor elkaars situatie (van leverancier naar klant maar zeker ook andersom). Bij beide partijen komt veel emotie kijken. De emotie van ‘shit m’n bruiloft kan niet doorgaan’ en ‘shit, hoe moet dit verder met mijn bedrijf en red ik het financieel allemaal wel’. Het is voor iedereen verschrikkelijk, maar laten we de gezondheid ook zeker voorop stellen. Gezondheid op 1. Flatten the Curve. Beat Corona. En heb lief.

Fotografie: @kayleefotografeert
Organisatie: @mariska_my_weddings
Stationery: @naokies
Styling & rentals: @thebridalblush
Muah: @kapsalonpardoes
Bloemwerk: @floraldreams_bymarit
Taart en sweet table: @michaendianas
Locatie: @markthalpurmerend
Trouwjurk: @debruidszaak
Trouwpak: @deitmersmannenmode
Trouwringen: @mosselaar_juwelier
Babs: @cloud09_wordsandweddings

Hi there! Wat leuk om jou hier te zien. Dit betekent waarschijnlijk dat je dé vraag hebt beantwoord met ja (of je bent alvast lekker aan het dromen)! En dan snap ik ook wel dat je lekker meteen een kijkje komt nemen bij The Bridal Blush.